Arkivbild. Jan Huru och Marita Huru Andersson bor i ett bostadsområde som om bara några år är ett gruvindustrioimråde i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Malmfälten

Villaägarna kritiserar nya mineralstrategin

"Vi hade velat se ett nytt egnahemsskydd"
1:17 min

Villaägarnas riksförbund kritiserar regeringens nya mineralstrategi för att inte komma med några förslag på lösningar för boende som påverkas av gruvbrytningen i Malmberget och Kiruna.

– Regeringen kommer inte med några förslag på lösningar på bostadsproblemen för de tusentals boende som kommer att bli av med sina bostäder när samhällena rivs. Regeringen försöker inte ens komma med ett förslag och då är det självklart en stor besvikelse, säger Ulf Stenberg, chefsjurist i förbundet.

Den nya mineralstrategin presenterades för ett par veckor sedan. Målet med den är att Sverige ska förstärka sin position som EU:s ledande gruv- och mineralnation.

Men Villaägarnas riksförbund hade hoppats på mer.

– Vi hade velat se ett nytt egnahemsskydd i expropriationslagen, så att småhusägare som måste flytta tillförsäkras ett nytt liknande boende. Idag är det så att mellanskillnaden mellan vad LKAB betalar och vad det kostar att bygga ett nytt hus, får man stå för själv. Alla kan inte få nya lån och de kan helt enkelt inte skaffa nytt boende i närområdet och måste flytta någon annanstans i Sverige, säger Ulf Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".