Varg i Norrbotten. Foto: Naturvårdsverket

Ny samisk rapport om rovdjur klar

"Så små konsekvenser för rovdjuren som möjligt"
1:27 min

I juni 2012 fick Sametinget, för andra gången, uppdraget från regeringen att ta fram ett verktyg för hur man ska hantera rovdjur i rennäringsområden. Den första rapporten ansågs bristfällig på flera punkter – så nu har Sametinget tagit fram ett nytt förslag med Naturvårdsverket.

Nu har det nya förslaget lämnats till regeringen.

Mark Marissink på Naturvårdsverket säger att syftet med verktyget är att begränsa rovdjurrskada på rennäring så att de hamnar under den toleransnivå som politikerna bestämt. Detta ska ske med så små konsekvenser för rovdjuren som möjligt.

Det första steget i verktyget innebär att länsstyrelsen ska åka runt till samebyarna och föra en dialog om renarnas och rovdjurens förekomst i området. Målet är att informationen ska föras in i ett levande datorprogram med vars hjälp samebyarna tillsammans med länsstyrelsen lättare ska kunna förutse och förhindra renskador, genom att ta bort de djuren som utgör störst hot. Ett samarbete som kommer kräva resurser hos först och främst samebyarna och landstinget.

Sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi säger att han är nöjd med samarbetet med Naturvårdsverket. De hoppas båda att regeringen beslutar att arbetsverktyget kommer till användning.

Göran Tärnbo, ämnesråd på landsbygdsdepartementet säger i en kommentar till P4 Norrbotten att det kan dröja kring två månader innan ett beslut är fattat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".