Arrangörerna av Bothnialoppet sätter upp ruskor längs spåret från Luleå till Piteå skärgård. Foto: Bothnialoppet.
Lulleå/Piteå skärgård

Premiär för Bothnialoppet på skidor – sex mil på havsis

Otursförföljda arrangörer hoppas på väderbingo
1:38 min

På lördag genomförs det första Bothnialoppet på skidor, med större antalet deltagare än arrangören vågat hoppas på. Med sina 59 kilometer på is mellan Piteå och Luleå är loppet världsunikt.

Arrangören hoppas dessutom på väderbingo under tävlingen, även om dagens förberedelser, då det 59 kilometer långa spåret skulle packas,  stoppades av snöyra.

– Att packa gick väl i och för sig bra, men vi hade inte mer än tio meters sikt i snöyran. Så vi avbröt och gör det i morgon bitti istället. I sol, konstaterar Hans Hansson, samordnare i arrangörsgruppen.

Under sex år kämpade arrangörer med Bothnialoppet på skridskor, som även det rubricerades som världsunikt. Men inte bara åkarna utan även arrangören kämpade i motvind. Flödvatten på isen ställde till det och deltagarintresset var betydligt mindre än förväntat.

– När det handlar om skridskor finns inte så mycket att göra när det handlar om flödvatten. Med skidspåret har vi packat snön hårt tre gånger och ska köra två gånger till. Det innebär att vi får en snöbädd och inte samma problem med vatten på isen.

Skridskoloppet som krävde stora förberedelser med isbanan var en ekonomisk förlustaffär, medan skidloppet redan nu fått ihop budgeten.

– Det här premiäråret hade vi hoppats på 100 deltagare men redan nu har vi fått in 230 anmälningar och folk lär dessutom anmäla sig vid starten på lördag. Så det är över förväntan!

Starten går klockan 9.00 och senaste målgång är klockan 17, men Hans Hansson tror att alla kommer att hinna fram i tid även om man håller makligt utflyktstempo. Det här första året har inte Bothnialoppet någon tävlingsklass.

– Vi vill trimma in tävlingsorganisationen, men förhoppningsvis kan vi ha en tävlingsklass redan nästa år. I år handlar det om ett rent motionslopp.

Och om väderprognosen slår in så är det motionärer som får njuta av perfekt skidväder på isen.

– Som det ser ut nu blir det sol, minus 13 vid starten, minus 7 vid målgång och lätt medvind. Riktig bingo, konstaterar Hans Hansson i arrangörsstaben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".