SOS Alarm i Luleå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Norrbotten

113 13 - nytt informationsnummer hos SOS Alarm

"Idag är det stor belastning på 112"
2:00 min

113 13 är ett nytt nummer att lägga på minnet. Från och med 11 mars kan du ringa dit för att få information vid stora olyckor och kriser.

En skogsbrand härjar och gör att det är svårt att komma fram på vissa delar av vägnätet - när kan man använda vägen igen? Eller så har magsjuka slagit ut hundratals människor i stan - vågar jag dricka vattnet?

Det är exempel på frågor som idag ofta ställs till personalen som svarar på larmnumret 112,  men nu ska det nya informationsnumret 113 13 avlasta SOS alarm.

– För vi vet om att idag är det stor belastning på 112 när det händer större olyckor och många av dom är inte nödsamtal utan mer att dom vill ha information om händelsen, och därför är numret framtaget, berättar Daniel Lundin som är produktionschef på SOS Alarm i Luleå.

Och det är i Luleå som en av de tre svarscentralerna ska finnas för 113 13. Personalen har utbildats och kommunerna i landet har tagit fram information som snabbt ska finnas till hands vid olyckor och katastrofer som berör många människor.

SOS alarm har som exempel när stormen Gudrun drog in över Sverige. Då kom det in 12 000 samtal till SOS de första tolv kaotiska timmarna. Många var renodlade nödsamtal men många ringde för att de var oroliga och ville veta mer.

Därför har nu regeringen bestämt att SOS alarm tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska ha ansvar för 113 13 som ska vara tillgängligt dygnet runt, alla dagar.

Är det fara för liv så är det fortfarande 112 som gäller, men:

– Är det mer att man vill ha information, man kanske ser en brand på långt håll med kraftig rökutveckling, så istället för att ringa 112 och fråga vad som hänt, så kan man ringa avlastningsnumret 113 13 där man kan få informationen. Exempelvis, stäng dörrar och fönster, säger Daniel Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".