Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio.

”Vi uppmuntrar till skilsmässa”

"De flesta har redan tagit bort det här"
5:54 min

Förutsatt att kommunfullmäktige i Luleå säger ja så kan systemet med förtur i Lulebos bostadskö vid skilsmässa, försvinna från och med juni 2013. Vd Anders Sandberg räknar dock inte med någon epidemi av forcerade separationer under våren.

– Ska man skoja till det så uppmuntrar ju faktiskt vårt system med förtur till skilsmässa. Det ska ju inte vara så att man skiljer sig för att få en lägenhet snabbt, säger Anders Sandberg, vd för Lulebo men betonar samtidigt att det är kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet om förturens vara eller icke vara.

Det kommunala bostadsbolaget Lulebo menar att systemet med förtur för barnfamiljer i skilsmässa är otidsenligt och provocerar alla andra som står i kö i åratal för en lägenhet. Det senaste året handlade 47 procent av de lägenheter som förmedlats om förtur i samband med skilsmässa.

– Vi tar tittat runt om i Sverige och de flesta har redan tagit bort det här systemet med förtur, berättar Anders Sandberg.

Kommunfullmäktige i Luleå fattar beslutet om förtur-systemet i slutet av månaden. Om förturen försvinner så följer ett par månaders information kring frågan.

– I så fall ska alla veta om det först, planen är att vi genomför förändringen den första juni, konstaterar Anders Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".