Akkats kraftstation i Lilla Luleälven. Foto: Vattenfall.
Norrbotten

Vattenfall: ”Blir det färre stannar produktionen”

"Onödig åtstramning"
1:20 min

Igår meddelade Vattenfall att man ska säga upp 2 500 anställda, 400 av dem i Sverige. Men fackförbundet Seko tror inte att Norrbottens 250 medlemmar kommer att påverkas nämnvärt.

– Det här är en onödig åtstramning som Vattenfall måste göra på grund av en vansinnig affär i Holland, säger Jan Palmqvist som är ordförande i Sekos förhandlingsorganisation.

Affären var när bolaget köpte det Holländska energiföretaget Nuon för 97 miljarder kronor. Enligt Jan Palmqvist ser man alltså effekterna av det idag. Han kommer själv från Jokkmokk och han tror inte att det här kommer att påverka medlemmarna i Norrbotten nämnvärt.

– Skulle det bli färre så hade produktionen stannat, det kan jag garantera, säger han.

Han säger också att Vattenfall har en god personalpolitik med flera trygghetsåtgärder, så att ingen kommer att kastas ut i kylan. Men han är ändå upprörd över det han tycker är slöseri med skattebetalarnas pengar.

– De här 100 miljarderna hade man kunnat låta ramla in i stadskassan istället och så hade vi kunnat lägga de på barnomsorg, äldreomsorg och infrastruktursatsningar som vi så väl behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".