1 av 7
Hundförare och lavinhundar är på träningsläger i Abisko. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 7
Hundförare och lavinhund stegar iväg mot ön och sluttningen där övningen äger rum. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 7
Möte på isen. Taktiken läggs upp inför nästa övning. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
4 av 7
Hunden sveper fram och tillbaka längs sluttningen. Det dröjer inte länge förrän den funnit den gömda personen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
5 av 7
Glädjen är stor när övningen ger resultat. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
6 av 7
Vårvinter på Torneträsk. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
7 av 7
På väg mot skotrarna som står parkerade på sjön. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Lavinhundar på träningsläger i Abisko

"Min hund behöver ett arbete"
1:27 min

Det här veckan hålls det i Abisko en utbildning för lavinhundar, och både polisen och civila fjällräddare finns på plats.

Gällivarebon Markus Jonsson, som till vardags jobbar i gruvan, åkte till fjällen med sin hund som är en Riesenschnauzer.

– Jag åker ju väldigt mycket skidor och rör mig i fjällen och har skaffat en hund som är driven och verkligen behöver ett arbete. Då hörde jag av mig till fjällräddningen och frågade om de behöver en lavinhund i Gällivare där jag bor. Och dom kunde sig att ha fler hundar där, säger han.

Flera av övningarna sker på en ö ute i Torneträsk utanför Abisko. I en sluttning grävs det gropar där personer sedan gömmer sig. Hundens uppgift är sedan att hitta människan med hjälp av sitt goda luktsinne. Samspelet mellan hundföraren och hunden är också viktigt.

– Det är inte bara en utbildningsvecka, utan också en provvecka då vi måste bli godkända för att kunna söka vid skarpt läge, vid en eventuell lavin. Samtidigt är det träning, vi behöver träna det här momentet. Det är också bra att samlas och kunna dela med sig av sina erfarenheter, säger Jörgen Stridsman, polis i Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".