Northlands gruva i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Pajala

Northland behöver 130 miljoner

Northland Resources behöver nästan 130 nya miljoner för att säkra fortsatt drift i tills den långsiktiga finansieringen som enligt företaget ska vara klar i mitten av april.

"Med denna finansiering anser sig bolaget kunna fortsätta produktionen även efter mitten av april, en tidpunkt då bolaget bedömer det realistiskt att ha uppnått en långsiktig finansiell lösning", skriver Northland i ett pressmeddelande.

Hälften av pengarna som nu efterfrågas vill gruvbolaget frigöra från ett spärrat konto.

Vad gäller den långsiktiga finansieringen, fortsätter detaljerade diskussionerna enligt Northland.

Även advokat Lars Söderqvist, som av tingsrätten utsetts som rekonstruktör av företaget, är optimistisk.

– Jag har deltagit i flera av de förhandlingar som pågår och min bedömning är att det går åt rätt håll. Det finns ett starkt intresse från alla inblandade parter att nå fram till en lösning på problemet, säger Söderqvist till TT.

Det produceras cirka 3 000 ton om dagen i järnmalmsgruvan utanför Pajala.

– Jag står fast vid min uppfattning att det ska gå att nå fram till en långsiktig finansiering av gruvprojektet. Det akuta problemet är den kortsiktiga finansieringen, säger Lars Söderqvist.

Finns det inga pengar i kassan kan man tvingas dra ner på projektplanen vilket innebär minskad produktion och mindre inkomster.

– Det påverkar även värdet på bolaget och det kan vara negativt för lösningen av en långsiktig finansiering, säger Lars Söderqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".