Sunderby sjukhus. Foto: Linnea Luttu/Sverigesradio
Norrbotten

Självmorden ökar inom psykiatrin

Skarp kritik mot psykiatrin i Norrbotten
1:19 min

Norrbottens läns landsting får upprepad kritik av Socialstyrelsen för brister inom den psykiatriska vården. Antalet självmord ökar bland de patienter som vårdas inom psykiatrin och antalet Lex Mariautredningar har tredubblats de senaste tre åren.

P4 Norrbotten har läst alla 16 Lex Maria-anmälningar som gjorts efter självmord av patienter inom psykiatrin i Norrbotten under 2011 och halva 2012. Där utreder Socialstyrelsen och vårdgivaren, i det här fallet vuxenpsykiatrin i Norrbotten, vad som hänt och hur patienten kunde ta livet av sig.

I utredningarna får vården upprepad och många gånger stark kritik av Socialstyrelsen. Bland annat kritiseras bedömningen av självmordsrisker. Bristen på specialistläkare inom psykiatrin är en annan riskfaktor.

Antalet självmord ökar också bland de patienter som vårdas inom psykiatrin i Norrbotten. De tre senaste åren har antalet utredningar tredubblats, och 2012 utredde Socialstyrelsen 12 självmord som begåtts av patienter från Norrbotten.

– Det handlar mycket om att det ska finnas kompetensutveckling, och bra introduktion av nyanställda. Inom de verksamheter där man tar in hyrläkare är det ju viktigt att man har bra rutiner även mot den gruppen, säger Britta Olofsson, inspektör på Socialstyrelsen.

Till skillnad mot andra dödsfall inom vården, så gör Landstinget en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen efter varje självmord. Och den psykiatriska vården får kritik, såväl öppenvården som den slutna vården. Läkarbrist, bristande vårdplaner som inte följs upp, och för att självmordsrisken inte bedömts korrekt. Kontakten med de anhöriga fungerar många gånger dåligt eller inte alls.

Man kan läsa om patienter som tar sitt liv i det kritiska skedet när de hamnar i glappet mellan sluten och öppen vård.

En annan Lex Maria-utredning handlar om en 18-åring som begår självmord inne på en psykiatrisk vårdavdelning. Trots flera tidigare självmordsförsök- som inte dokumenterats, fick patienten ingen extra tillsyn. Personalen saknade rätt utbildning för att kunna rädda 18-åringens liv.

En 26-årig manlig patient fick aldrig personligen träffa läkaren som skrev ut hans antidepressiva medicin, han lades inte in för vård trots uttalad självmordsrisk. Han tog sitt liv i hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".