Samiskt båtbygge synas i sömmarna

Båtar som är lätta att transportera och reparera
1:31 min

Samerna har utövat många hantverk genom tiderna. Båtbygge är kanske inte det första man tänker på men har omnämnts som samernas andra konst efter jakten.

Christer Westerdahl har sedan 70-talet studerat båtbyggandet:

– Det är framför allt att de är gjorda i syteknik och det är en teknik som vi vet att samerna använde längre än andra folk, inte alla, både finnar, ryssar och kareler gjorde det långt fram på 20-tal. Här uppe hängde det ihop med att man behövde lätta båtar att transportera och dessutom skulle man kunna reparera dem med material man kunde få från skogen.

Allt började med att Christer Westerdahl på 70-talet började samla in uppgifter om var gamla båtar återfunnits. Från Vikingatid/tidig medeltid finns uppgifter om hur samer bygger båtar, även till en Norsk kung. Av alla fynd som gjorts skulle man kunna tänkas att utläsa bland annat samers flyttningsleder. Med tanke på att båten liknar ackjan i sitt utformande så är en berättigad fråga, vad kom först?

– Med tanke på att den äldsta ackjan som vi ser fr 1200-talet har ett sånt här våghål är det båten som är prototypen, det är en känsla man har också eftersom båten bör vara mer elementär trots allt. De långa rajderna man gjorde senare tillhör ju ett senare skede i samernas liv så tror jag att båten är primär i förhållande till ackjan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".