1 av 5
Så här kommer nya Teknikens hus att se ut. Illustration Nordmark & Nordmark arkitekter AB
2 av 5
Utställningshall i nya teknikens hus. Illustration Nordmark & Nordmark arkitekter AB
3 av 5
Entrén till nya Teknikens hus. Illustration Nordmark & Nordmark arkitekter AB
4 av 5
Kommunalrådet Karl Petersen, arkitekten Josefina Nordmark och Eva Jonsson och Olle Nordberg på teknikens hus presenterade framtidsplanerna för Teknikens hus. Foto: Anna Widén/P4 Norrbotten
5 av 5
Josefina Nordmark visar skisser över nya Teknikens hus. Foto: Anna Widén/P4 Norrbotten
Luleå

Nya Teknikens hus presenterades

"Det känns fantastiskt spännande och det känns helt rätt"
1:38 min

Nästan dubbelt så stort och med en ny entré mot besökarna istället för mot universitetsområdet, ja så ska det nya teknikens hus i Luleå se ut.

Teknikens hus i Luleå, ett av länets största besöksmål för både skolor och familjer öppnade 1988. Nu, 25 år senare är det dags att bygga ut för att få plats med utveckling.

– Väggarna bångnar och vi har ju en längre tid slagits med att kunna ta emot alla förfrågninga och kunna ta emot alla uppdrag, säger Eva Jonsson vice verksamhetschef i Teknikens hus.

Det nya Teknikens hus ska bli ett av Sveriges största science center, till både yta och innehåll, med fler både tillfälliga och permanenta utställningar. Även det mycket populära planetariet där det idag ryms 20 besökare åt gången kommer att byggas ut till 60 platser för att rymma ännu fler, berättar Eva Jonsson. Även i framtiden ska barn och unga få titta på och själva prova på att använda teknik. Huset som idag är 3500 kvadratmeter stort kommer att byggas ut med ytterligare 2900 kvm.

Entrén som idag är vänd mot regnbågsallén och universitetsområdet kommer att placeras mot vägen och parkeringen, där de flesta besökare kommer ifrån och där det kommer att synas bättre för förbipasserande. Det är en av de stora förändringar som kommer att synas utanpå efter om- och tillbyggnationen, och bakom husritningen står Nordmarkoch Nordmark arkitekter AB.

– Ja det är ett riktigt drömuppdrag, det är otroligt roligt att få jobba med det här projektet. Dels att det är en publik byggnad och den ska få synas och så har den en verksamhet som är ganska komplex, säger Josefina Nordmark, arkitekten bakom det nya huset.

Teknikens hus finansieras av kommunerna i länet, landstinget, universitetet och industrin, och att verksamheten är viktig inte minst för Luleå kunde kommunalrådet Karl Petersen som var på plats för presentationen slå fast.

Han betonar att Teknikens hus betyder mycket för de barn och unga och deras föräldrar som besöker huset, men även för förskolor och skolor som gärna besöker, eller får besök av, Teknikens hus, både i Luleå och länets andra kommuner. Att det dessutom är ett av länets populäraste turistmål är förstås inte heller oviktigt.

– Det är klart att om det kommer hit mer än 100 000 besökare om året så sätter det Luleå på kartan, säger Karl Petersen.

Verksamheten i huset kommer försöka hålla öppet i möjligaste mån under byggtiden, men kommer att behöva hålla stängt helt eller delvis i perioder under ombyggnationen. Innan året är slut hoppas Eva Jonsson att bygget ska vara igång.

– I bästa fall så kommer vi kunna sätta spaden i jorden redan i höst, så vi hoppas på nyinvigning sent under 2014 eller möjligtvis våren 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".