1 av 4
2 av 4
Frida Svensson har, från grunden, gjort en miljövänlig solcellslampa. Foto: Joseph Knevel
3 av 4
Emil Larsson, från föreningen unga forskare som arrangerar tävlingen. Foto: Joseph Knevel
4 av 4
Erik Ljungberg och Fredrik Wetterstrand som utvecklat en raket som skall kunna användas i utbildningssyfte. Foto: Joseph Knevel

Unga forskare tävlade

"En tävling för att öka intresset"
1:12 min

På tisdagen tävlade unga forskare från länet på Teknikens Hus i Luleå. En tävling där en plats i riksfinalen för unga forskare var första pris.

Det är elever som läser sista året på gymnasiet som tävlar med sina projekt och vinnaren utses av en jury från Luleå Tekniska universitet.

Vinnare blev Thirza Poot från rymdgymnasiet i Kiruna med projektet Polarion.

Projektets syfte var att analysera nederbörden kring världens nordligaste stad som finns på Svalbard, Longyearbyen. Thirza tog 60 snöprover kring staden och har analyserats dessa för att se olika joners koncentration. Snöproverna kommer att analyseras för pH så att ett medelvärde kan beräknas.

Resultaten kommer att jämföras med data från isprover som tagits på en glaciär på Svalbard som inte har några större mänskliga aktiviteter i närheten. På så sätt skulle man kunna se hur mycket Longyearbyens utsläpp påverkar nederbörden i området.

Anders Niia visar hur norrsken på burk fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".