Nytt EU-direktiv kan förbjuda smaksatt snus

Många svenska snussorter kan försvinna om EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv går igenom. Den bedömningen gör Livsmedelsverket i ett remissvar till regeringen. Direktivet innehåller nya regler för smaktillsatser i snus.

Regeringen säger att man fortsätter driva att exportförbudet för snus ska bort inom EU. Om det inte går, så ska Sverige självt få reglera vad snus får innehålla, i fråga om smak- och färgämnen.

EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv innebär bland annat att 75 procent av förpackningarna för cigaretter och rulltobak ska täckas av varningstext och bilder. Medlemsländerna får möjlighet att gå längre.

Tobaksvaror, även snus, med "kännetecknande aromer" och karaktäristisk smak förbjuds. Vad som är "kännetecknande" ska avgöras av nationella testpaneler. Som exempel nämns förbud mot cigaretter med väldigt stark smak av mentol.

Förbudet mot att sälja snus utanför Sverige kvarstår.

Förslaget ska förhandlas i EU-parlamentet och av medlemsländerna i EU:s ministerråd. Kommissionen hoppas på ett godkännande före EU-valet 2014 och att de nya reglerna kan vara i bruk om fyra år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".