1 av 2
Luleå Hockeys Elias Fälth och Skellefteås Pierre-Edouard Bellemare drabbar samman på isen 2011. Foto: Robert Granström/Scanpix.
2 av 2
Ny forskning visar att intelligensen inte påverkas av hjärnskakningar på lång sikt. Foto: Rolf Hamilton/Scanpix.

Hjärnskakningar gör oss inte dummare

Skellefteåspelarnas intelligens testad
2:11 min

Hjärnskakningar har de senaste åren blivit allt vanligare inom ishockey och andra kontaktsporter. Men nu visar ny forskning från Umeå universitet att en hjärnskakning inte ger bestående skador på den kognitiva förmågan.

En av forskarna är Anna Nordström, docent i idrottsmedicin.

– Det är tröstande att den kognitiva förmågan inte verkar påverkas, men man ska inte tolka vårt resultat som att det inte är farligt med skallskador inom idrott. Ett tillräckligt hårt slag mot huvudet kan ju faktiskt leda till en hjärnblödning med dödlig utgång.

Anna Nordström poängterar också att hjärnskakningen kan ge andra symptom som trötthet och depression, men i de mätningar som hennes forskningsteam ägnat sig åt har man bara tittat på "hårdare faktorer" med kopplingar till det vi definierar som intelligens.

Den närmaste tiden efter en hjärnskakning är däremot såväl reaktionsförmågan som den kognitiva förmågan nedsatt – och då är också risken betydligt större att råka ut för en ny skada. Därför är det viktigt att inte gå ut på till exempel isen för snabbt efter en huvudskada. Anna Nordström förordar ett komplement till dagens mätmetoder.

– Det bästa är om man har ett "normalvärde" att utgå från när det handlar om kognitiv förmåga, för att sen kunna jämföra efter en skada. Därför borde lagen testas under försäsong.

Skellefteå AIK har deltagit i forskningsprojektet och därmed fått göra kognitiva tester som påminner om IQ-tester. Enligt docent Anna Nordström är såväl laget som spelarfack positiva, eftersom det handlar om deras hälsa. Med den första mätningen av kognitiv förmåga som utgångspunkt så kan man efter en hjärnskada upprepa testen och vet då när spelaren är redo att gå ut på isen igen.

Anna Nordström poängterar att detta ska ses som ett komplement till den "hjärntrappa" som Luleå hockeys läkare Yelverton Tegner utvecklat.

Och Skellefteås testresultat inför slutspelet – när det handlar intelligensnivån i laget – vill hon inte avslöja, men säger ändå glatt att spelarna presterade bra på testerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".