Jens Sundström (FP). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio
Norrbotten

Kritik mot kollektivtrafiken från oppositionen i landstinget

"Inget händer"
1:28 min

Jens Sundström (FP) kritiserar usel samordning av kollektivtrafiken

Det är för många aktörer inblandade för att ordna fullt ut fungerande kollektivtrafik i Norrbotten, hävdar Folkpartiets Jens Sundström och skyller på länets Socialdemokrater, som inte kunde komma överens om att låta Landstinget agera kollektivtrafikmyndighet.

Det är den nya kollektivtrafiklagen som tvingat fram bildandet av regionala kollektivtrafikmyndigheter och de ska bland annat bestämma över vilka busslinjer samhället ska upphandla trafik på och vilka linjer man kan släppa till kommersiella företag.

Landstinget ville bli den nya regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten, men Luleå kommun vägrade släppa ifrån sig ansvaret för sin lokaltrafik till Landstinget. Därför bildades ett kommunalförbund mellan Landstinget och kommunerna.

– Det har gått ett år och inget händer, säger Jens Sundström som är Folkpartiets oppositionsråd i Landstinget.

För att visa på bristerna jämför han skillnaden på kostnaderna för att ta sig till Sunderby sjukhus från Hertsön och från Sörbyarna. Han säger att det kostar mer än det dubbla från Sörbyarna fast det är lika långt från Hertsön.

– Taxesystemet mellan Länstrafikens bussar och kommunens sitter inte ihop och dessutom är det inte samordnat på något vis, säger Jens Sundström.

Sundström är ledamot i direktionen för Regionala Kollektivtrafikmyndigheten Norrbotten och han har föreslagit att man inom Luleå kommun ska få åka hela vägen på den biljett man löst även om man byter mellan Länstrafiken och Lokaltrafiken.

– Vi måste börja någonstans och samtidigt hitta enkla lösningar, för att folk som bor i byarna ska behandlas på samma sätt som de som bor i tätorten, avslutar Jens Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".