1 av 3
Birgitta Falk är affärsrådgivare på LRF konsult. Foto: Anna Widén/P4 Norrbotten
2 av 3
Lantbruksbaromtern presenteras varje år av LRF och Swedbank. Foto: Anna Widén/P4 Norrbotten
3 av 3
Nils-Olof Renman, mjölkbonde i Ale Foto: Johan Winblad/Sveriges Radio Norrbotten
Norrbotten

Både upp och ner på lantbruksbarometern

" 95 procent trivs mycket bra med sitt jobb"
1:33 min

Tufft med lönsamheten för mjölkbönder, färre investeringar och högre lån. Men samtidigt ljusare tider för grisbönder, och fler kvinnor och yngre bland jordbrukarna i länet, ja det var en del av slutsatserna när den årliga lantbruksbarometern presenterades.

Lantbruksbarometern är en undersökning som LRF konsult gör tillsammans med Swedbank. För 26:e året i rad har 1000 lantbrukare fått svara på frågor om hur de upplever sin situation.

Nils-Olof Renman är mjölkbonde i Ale utanför Luleå, och trots att han hör till dem som haft några tuffa år med dåliga spannmålsskördar till djurfodret så ser han ljust på framtiden.

– Den som har mark och kan producera mat, det är en given framtidsnäring, säger han.

Den prognos som LRF konsult tagit fram för 2013 visar på en positiv trend för framtiden vad gäller lönsamhet inom jord- och skogsbruket.

– Vi ser ju nu att det börjar vända, säger Birgitta Falk, affärsrådgivare på LRF konsult i norrbotten.

Men trots ljusare tider i sikte för jordbruket så är återväxten bland bönder liten, och gårdarna blir allt färre. Det som en gång läggs ner öppnas sällan igen.

– Det är nästan en förutsättning att ärva ett jordbruk om man ska kunna ta över en gård, säger Nils Olof Renman, mjölkbonde i Ale utanför Luleå.

Efter många år med dålig lönsamhet för grisuppfödare så är det den jordbruksnäring som ser ut att ha den mest positiva framtiden just nu, säger Birgitta Falk, som samtidigt tillägger att jordbruksnäringarna även i framtiden kommer att gå upp och ner.

– Jag tror att det kommer att vara mer svängningar framöver än vad det har varit historiskt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".