Erik Sarri glömmer inte sökandet efter det störtade Herculesplanet i Kebnekaise förra året. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Flygkraschen i Kebnekaise

Ett år sedan Hercules-kraschen: Erik Sarri glömmer inte

"En omtumlande upplevelse"
1:35 min

Idag är det ett år sedan ett norskt Herculesplan kraschade in i Kebnekaise och fem personer i besättningen omkom. En händelse som renskötaren och fjällföraren Erik Sarri i Nikkaluokta aldrig kommer att glömma.

Han deltog nämligen i det intensiva sökandet efter flygplanet.

– Det var en omtumlande upplevelse med väldigt dåligt väder som försämrades under tidens lopp. Kommande natt och dag blev stormen bara värre och värre, säger han.

Det var vid 15-tiden den 15 mars 2012 som det slogs larm om att ett militärt flygplan hade försvunnit någonstans i Kebnekaisefjällen.

Det blev ett stort pådrag där både norsk och svensk militär deltog i sökandet. Erik Sarri och några andra renskötare fick hjälpa till eftersom de visste hur fjällterrängen såg ut.

– Och ett dygn senare började man hitta de första vrakdelarna, säger Erik Sarri.

Nu är det betydligt lugnare i Nikkaluokta. Fjällföraren Erik Sarri fortsätter med att köra bandvagn i fjälldalarna. Men visst tänker han då och då tillbaka på det som hände för ett år sedan.

– Kanske inte dagligen, men flera gånger i veckan. Helst när vi har börjat köra upp transporter under vintern igen. Visst blickar man in i dalgången och ser nedslagsplatsen när man passerar där. Det kommer man alltid att tänka på när man passerar där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".