Air Sweden Aviations flyg som används på Nordic Air Swedens hemsida. Flyget såldes till USA 2011 Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Oklarheter kring Nordic Air Sweden: ”Det är inget flygbolag”

"Något flygbolag är man inte"
1:52 min

Det finns flera oklarheter kring bolaget Nordic Air Sweden, eller FlySwedish som bolaget också heter, som planerar flygningar från bland annat Arvidsjaur och Gällivare.

Sättet som bolaget marknadsfört sig på gör att de hotas av ett vite på en halv miljon kronor av Konsumentombudsmannen.

Bolaget saknar alla former av tillstånd för att vara ett flygbolag enligt Konsumentombudsmannen, men ger på sin hemsida ändå tydligt intryck av att vara ett flygbolag.

På bolagets hemsida kan man bland annat läsa att de har ett samarbete med det lettiska bolaget SmartLynx, som hyr ut flyg. När P4 Norrbotten kontaktar SmartLynx uppger de att kontraktet med Nordic Air Sweden bröts i februari i år.

Man kan också, vid bokning av resa, tro att resor med Nordic Air Sweden eller Fly Swedish skulle ske med det estländska flygbolaget Estonia Air men inte heller de kan bekräfta att det finns något kontrakt med Nordic Air Sweden.

Företaget uppger också på hemsidan att man hyr ut flygplan till bland annat koncernerna TUI (där bland annat Fritidsresor ingår) och Thomas Cook (där bland annat Ving ingår), något båda resebolagen nekar till.

Några flyg äger inte heller Nordic Air Sweden. På hemsidan finns bilder på ett flyg med skriften AIR SWEDEN på, ett flyg som det kursade bolaget Air Sweden Aviation använde sig av. Det flyget såldes till USA 2011.

Det går idag att boka och betala resor på Nordic Air Sweden, eller Fly Swedish som företaget också heter, men vem som kommer utföra dessa resor är alltså i dagsläget oklart.

P4 Norrbotten har upprepade gånger sökt Nordic Air Swedens VD, Stig Erik Dahlberg, för kommentar men inte fått något svar.

Hur många resenärer som bokat premiärflygningen 28 mars från Arvidsjaur svarar heller inte bolaget på.

Bolaget kan motsätta sig det föreläggande konsumentombudsmannen har skickat genom att inte skriva under det. Skulle det ske är det upp till Konsumentombudsmannen att gå vidare och i så fall stämma bolaget i marknadsdomstolen.

Nordic Air Sweden har fram till 21 mars 2013 på sig att svara Konsumentombudsmannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".