Jokkmokksgruva under lupp

Gruvdrift i fjällen granskas
2:19 min

Den omstridda gruvetableringen i Jokkmokk kommer att bli föremål för ett nytt forskningsprojekt.

"Gruvdrift i fjällen: en studie av olika vägar mot hållbarhet" är ett av sju forskningsprojekt som har fått pengar från Naturvårdsverkets nya forskningsprogram om fjällmiljö.

Anna Zachrisson är en av forskarna i projektet från Umeå Universitet.

– Vi har valt två fallstudier: den planerade eventuella järnmalmsgruvan i Kallak, Jokkmokks kommun och den eventuella gruvan i Rönnbäcken i Tärnaby, Storuman kommun.

Varför har ni valt just dom här två områderna?

– Vi ville hitta fall där man åtminstone har påbörjat en process för att få de tillstånd som krävs för att starta en gruva. Och då var det två fall som dessutom låg i fjällregionen. Den här utlysningen handlar ju om fjällen.

Naturvårdsverkets forskningsprogram "Storlagen fjällmiljö" ska pågå i 5 år. Med anslag från Naturvårdsverket på sammanlagt 26 miljoner kronor är sju forskningsprojekt i gång .

Anna Zachrisson säger att de i sitt arbete ska titta närmare på hur styrningen kring att få tillstånd till gruvetableringar går till och hur det uppfattas lokalt.

– Och där är det meningen att vi ska försöka skapa någon slags mötesplats, för att få upp och synliggöra de perspektiv som finns kring gruvfrågan.

Har ni några tankar kring vilka aktörerna kan vara, kommer det att vara privatpersoner?

– Vi riktar oss inte till privatpersoner i första hand, utan vi vill att man är representant för någon slags organisation eller myndighet. Så vi har kontaktat samebyar, byaföreningar och kommunerna naturligtvis.

Jörgen Jonsson, Svenska Samernas Riksförbund, säger att mycket beror på forskningsresultaten och hur man får användning av det.

– För det första är det jättebra att man forskar om det. Sedan är det ju naturligtvis beroende på vilket resultat man kommer fram till hur man kan gå vidare. Men vi kräver ju att vi ska få vara med i de här forskningsprojekten.

Anna Zachrisson tycker att idag är det ett stort tryck på hur gruvetableringarna hanteras och vill att deras arbete ska vara till hjälp vid en sådan process. 

– Kan man hitta en väg framåt genom att få upp alla perspektiven på bordet och kanske se nya lösningar som ingen aktör hade sett innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".