Foto: Björn Sigurdsön/Scanpix

Missbruket lever vidare på nätet

"Heroinister som gör dagbok på hur de slår i sig en macka"
1:30 min

En ny generation missbrukare beställer sitt knark via datorn – och filmar sina rus, för att minnas knarkupplevelserna.

De senaste åren har narkotikahandeln delvis lämnat gatan och flyttat ut på nätet. Micael Selini vid polisen i Luleå säger att utvecklingen har gått snabbt:

– När jag jobbade i city i Stockholm 1999, inte stod då heroinisterna och gjorde dagbok på hur de slog i sig en macka. Det var inte på det sättet då.

”Det här ska vara med i dokumentären om mitt liv”, säger Petter och tittar rakt in i kameran. Sedan säger han: ”Nu sticker det”. Kompisen sätter nålen i hans armveck. Tre dagar senare dör han av en överdos tabletter, 21 år gammal.

I köket i villan några mil från Boden står ett fotografi av Annica Hagbergs son. Petter är fem år och har jeansväst och blå och vit-randig tröja på sig. Rak pojklugg och ett leende som bara fotografer får. I februari 2011 i en annan tid: Petter filmar sig själv när han tar sin jungfrusil.

Narkotikalandet är en serie där Randi Mossige-Norheim följer missbrukaren, den anhörige och langaren.

Del 2 av serien sänds i P1 klockan 15.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".