1 av 4
Jakob Nygård och Magnus Kuhmunen tittar på renhjorden.
2 av 4
Renarna som ligger i solen och mår gott.
3 av 4
Jakob Nygård från Sirges sameby i solen på Kvarnträsket.
4 av 4
Renar ligger och vilar på Kvarträsket i Luleå

”En glad ren får glada skötare”

"Vi lyssnar på radio och funderar på livet"
5:56 min

Renar är ett vanligt inslag i Norrbotten, men att de finns nästan inne i stan kanske en får en del att höja på ögonbrynen. På Kallaxheden i anslutning till stan har Sirges Sameby sina renar på vinterbete.

Med flygplanen från Luleå flygplats dånande ovanför huvudet sitter renskötarna Magnus Kuhmunen och Jakob Nygård på sina skotrar och njuter i solen där se ser renarna ligga och lapa sol på Kvarnträsket.

De har bytt fjäll och skogsmark mot kust och skärgård för att renarna ska få beta på den lavrika Kallaxheden, och både skötare och renar verkar gilla tillvaron:

– Att vara renskötare i fjällen eller vid kusten är ingen skillnad, det handlar om att hålla reda på renarna. Men då man är här är det ju mer trafik och den typen av faror. Och när man är här nere vid sommarstugorna så måste vi ju se till att de inte kommer för nära stugorna, säger Jakob Nygård.

De två skötarna ser ut att njuta av tillvaron i solen när de spanar ut över renarna som ser ut att må gott:

– En mätt och glad ren får glada skötare, säger Jakob Nygård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".