Alexander Majorov. Foto: Dave Chidley/AP Photo/The Canadian Press/Scanpix.

Majorov hinner sällan bli uttråkad

"Jag är nöjd"
8:08 min

Igår kom Alexander Majorov hem från Kanada och VM i konståkning. Väntetiden på flygplatsen i Chicago nyttjade han till att plugga och efter en natts sömn bar det iväg direkt till universitetet.

Efter två stabila åk inför fullsatta läktare i konståkningsälskande Kanada tog Alexander Majorov en 18:e-plats på VM och säkrade därmed en svensk plats till OS nästa år.

Lägg därtill en sjätteplats på EM i januari, guld på SM och Nordiska mästerskapen och flera framstående placeringar på internationella Grand Prix-tävlingar så förstår man Majorovs summering av säsongen:

– Jag är nöjd, jag är riktigt nöjd! Som det är nu hade det inte kunnat gå bättre.

När han gästar Puls i P4 Norrbotten berättar sjukgymnast-studenten Majorov hur medtävlare häpnar när han berättar att han tränar ensam på sin nivå uppe i Luleå.

– I Ryssland i konståkningsskolorna har man som medveten strategi att låta toppåkarna träna tillsammans. Det är konkurrens varje träning samtidigt som man kan peppa varandra. Jag är ensam på min nivå i Luleå och Sverige. Det kan vara en orsak till att det har tagit längre tid för mig att nå toppen.

För där känner Alexander att han är nu. Han har förvisso en historisk bronsmedalj från junior-VM med sig men som senior har det varit tufft innan den här säsongen. Förra VM missade han till exempel finalen.

– Jag har varit i bra form då också men det har jag inte lyckats visa på tävling.

Men säsongen 2012-2013 har det lossnat och Majorov har åkt med ny självkänsla på isen och med tävlingsnerverna under kontroll.

Det är dock en något sliten konståkningsstjärna som gästar studion; sedan december har de internationella stortävlingarna avlöst varandra och det i kombination med universitetsstudier till sjukgymnast.

– Det är kul med skolan. Men helheten sliter på både kroppen och huvudet.

Men att han är högmotiverad inför kommande utmaningar råder det inget tvivel om. Vilket är bra att ha i bagaget inför sommarträningen, som är den högintensivaste träningsfasen för konståkare i eliten.

– Det handlar om att fortsätta utvecklas. Men konståkning är dessutom en bedömningssport. Nu krävs det att jag jobbar på och etablerar mig ännu mer, så kan det bli ännu bättre placeringar på internationella mästerskap.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".