Anatoly Glushkov, ordförande i nordryska handelskammaren och Kjell Hjelm Regionchef på Företagarna Norrbotten. Foto: David Carr. Sveriges Radio

Gammal bild av Ryssland hindrar handeln

"Det är inte bovar och banditer"
1:17 min

Det finns pengar att tjäna mellan Norrbotten och norra Ryssland, om man lyckas förbättra dagens handelsrelation. Det tror delar av det svenska och ryska näringslivet som har startat ett nytt projekt för att förbättra relationen.

Kjell Hjelm, regionchef för företagarna Norrbotten, tror att det finns en förlegad bild av Ryssland bland norrbottniska företagare.

– Man har en gammal uppfattning av att om man far till Ryssland så blir man bara lurad, och det är bara bovar och banditer där. Det är en förlegad bild. Och i dag är det alldeles för få företag som är aktiva i Ryssland. Det vill vi göra någonting åt helt enkelt, säger han.

Norra ryssland är Norrbottens närmaste stormarknad säger Kjell Hjelm som tycker att det verkar som att företagare i Norrbotten inte riktigt har förstått det.

Så därför hoppas han att det nya projektet ska få fler norrbottniska företagare att vända blickarna österut, och att fler företagare i norra ryssland ska vända blickarna västerut mot Norrbotten.

Totalt har man fått sex miljoner i EU-pengar för att bekosta satsningarna i både Sverige och Ryssland, och om tio års tid hoppas man på att ha mellan 50 till 100 företag som har affärsutbyten med Ryssland. Det skulle vara en bra bit på vägen jämfört med hur situationen ser ut i dag då mindre än en procent av all export och import i Norrbotten kommer via Ryssland, säger Kjell Hjelm.

– Det är verkligen dags att vi tittar framåt. Det är faktiskt 2013 och inte längre 70-talet med mycket hemlighetsmakerier, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".