Jockfall i Kalix älv. Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio.

Nya fiskeregler från i sommar

Havs- och vattenmyndigheten, inför i juni nya regler för fiske efter öring och harr i vattendragen som mynnar i Norrbottens och Västerbottens län.

I Norrbotten kommer endast öring som är mellan 30 cm och 45 cm att få behållas. I Västerbotten höjs minimimåttet till 50 cm, förutom i Vindelälven.

– Bestånden av öring i vattendragen som mynnar i Norrbottens län är så svaga att havsöring som stiger för lek bör fredas helt, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för biologisk mångfald och fiske.

Myndighetens beslut innebär att det i Norrbotten införs ett så kallat fönsteruttag i vattendragen, endast öring som är mellan 30 och 45 cm får behållas vid fiske. På så vis skyddas såväl uppväxande fisk, smolt, som större lekfiskar som vandrat upp från havet. Däremot kan fiske efter stationär öring, alltså den öring som stannar kvar i vattendragen, ändå bedrivas.

För närvarande är öringen skyddad under lektid från den 15 september till. den 14 oktober. I bägge länen förlängs fredningstiden för öring med två veckor genom att den istället startar 1 september.

Harren i älvarna i de båda länen regleras i dag med ett minimimått på 30 cm. Men harrhonorna könsmognar normalt först när de är 33 till 35 cm långa. Därför ökas minimimåttet för harr till 35 cm.

Målsättningen är att alla harrhonor ska kunna leka minst en gång innan de utsätts för fisketryck. Harren bör också på samma sätt som andra arter fredas under sin lek.

För harr införs därför en fredningstid under tiden från och med den 15 april till och med den 31 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".