Annika Stävenborg Vennberg. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio.
Luleå

"Slagfärdiga" vill minska slagen

"Vi vill hyllas som hjältar att vi överlevt"
6:14 min

Med egen erfarenhet av våld i nära relationer vill organisationen Slagfärdiga utbilda och förändra samhället. Genom att ta tillvara på de våldsutsattas erfarenheter och kunskaper vill Slagfärdiga bidra till en bättre hjälp och vård för de som utsätts idag. Idag besökte grundaren Anna Källdén idag Luleå.

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik dödas i genomsnitt 20 kvinnor varje år av en närstående i Sverige.

Annika Stävenborg Vennberg jobbar på kommunförbundet i Luleå och är ansvarig för projektet Samverkan mot våld i Norrbotten. Där har man bland annat jobbat med att ta fram en webbportal som samlar all hjälp och stöd som finns från både myndigheter och ideella organisationer.

Trots detta så är mörkertalet i Sverige så högt som 80 % enligt BRÅ, Brotts förebyggande rådet.

- Det finns en tradition som säger att den här typen av våldsbrott är privata. Det är inget man pratar om. Säger Annica Stävenborg Vennberg.

Anna Källdén håller med. De hoppas båda att man ska börja våga bryta tystnaden. Anna Källdén tror personligen att en av de största orsakerna till det höga mörkertalet är den attityd som finns mot dem som blir utsatta av våld i nära relationer.

- Istället för att hylla och inspireras av dem som klarar av att fortsätta att leva ett normalt liv efter att ha blivit utsatta för våld i hemmet, så tycker man synd om dem. Det bidrar nog till att många väljer att vara tysta, man vill inte vara någon som det är synd om. Säger Anna Källdén.

Annica Stävenborg Vennberg säger att det här är ett stort samhällsproblem och ett jämställdhetsproblem. Hon tycker att samhället måste ta ett ansvar mot våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".