1 av 2
Provsprängning i dagbrottet i Mertainen. Foto: LKAB
2 av 2
Kristina Zakrisson (S). Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio

Kiruna kommun vill inte att E10 stängs vid Mertainen

"Enda vägen söderut från Kiruna"
1:21 min

Kiruna kommun accepterar inte att E10:an mellan Kiruna och Svappvaara stängs för trafik när det sprängs i LKAB:s framtida gruva i Mertainen. Kommunen kräver istället en förbifart.

– Vi har sagt att det är oacceptabelt att stänga av, även om det handlar om tio minuter eller en halv timme. Det är inte rimligt att stänga den enda vägen som finns från Kiruna söderut, säger Kirunas socialdemokratiska kommunalråd Kristina Zakrisson och fortsätter:

– Vårt förslag till Trafikverket och LKAB är att man gör en förbifart. Den kan ju vara provisorisk, bara så att man vet att man kan ta sig förbi.

LKAB har tidigare meddelat att trafiken längs E10 måste stoppas när det sprängs i områden som ligger inom 800 meter från vägen.

Det nya dagbrottet planeras öppna under 2014, men enligt LKAB kommer vägen inte behöva stängas under det första året eftersom sprängningarna till en början sker långt från vägen.

Nu tittar Trafikverket närmare på hur trafiksituationen ska kunna lösas och Kiruna kommun har fått yttra sig.

– Vi är ju lite bekymrade över all den tunga trafik som kommer att finnas mellan Svappavaara och Kiruna. Det är både Northlands infart och Mertainen. Vi vill gärna se planskilda korsningar i bägge fallen, säger Kristina Zakrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".