1 av 3
En madonnaskulptur i trä. Foto: Per-Olov Sjödin/Svenska kyrkan
2 av 3
Övertorneå kyrka. Foto: Luleå Stift
3 av 3
Gammelstads kyrka. Foto: Erik Nilsson
Luleå

Kyrkans träskulpturer är det äldsta kyrkliga kulturarvet i Norrbotten

"Alla är märkliga"
1:37 min

Norrbottens äldsta kyrkliga kulturarv är de träskulpturer från medeltiden, som Svenska kyrkan har inventerat i Luleå stift.

Under ett års tid har inventeringen pågått. Även om många av skulpturerna varit kända sen tidigare, så var syftet med inventeringen att samla informationen om hur många träskulpturer som finns, vilka de är och var de finns.

Skulpturernas skick, både trä och färg har kartlagts för att kunna besluta om hur de bäst ska skötas för att hålla in i framtiden.

I Luleå stift som består av både Norrbotten och Västerbottens län har 58 träskulpturer kartlagts.

De flesta träskulpturerna har kommit till mellan 1300-talet och 1500-talet, innan reformationen då det skrivna och talade ordet kom i fokus.

– Det är ju i allmänhet madonnor och helgon, vilket ingick i den tidens religiösa föreställningsvärld, och hade ett väldigt stort pedagogiskt värde i mässan, berättar Mattias Burman är kyrkoantikvarie i Luleå stift.

Träföremålen är av varierande storlek och motiv, allt från altaruppskåpet i Nederluleå kyrka i Gammelstad, till helgon på häst, drakar och även mindre figurer av madonnan och helgon.

– Alla är märkliga på sitt sätt och alla är ovärderliga, men speciell är ju lite grann skrinmadonnan i Övertorneå, en trippelfigur egentligen, med både den heliga Anden, Gud Fader själv och Jesus i en och samma skulptur med gångjärnsförsedda dörrar till en ganska liten och smäcker figur, den är väldigt ovanlig, säger Mattias Burman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".