Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna viker ned sig: Region Norrbotten bildas

Publicerat torsdag 21 mars 2013 kl 16.00
"Vi tror ju inte att det här gynnar hälso- och sjukvården i norrbotten"
1:13 min
Mattias Karlsson (M) oppositionsråd i Landstinget studerar Socialdepartementets förslag till att bilda Region Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.

Det är nu i stort sett klart att Region Norrbotten skapas från 1 januari 2015 och att landstinget tar över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen.

Det är Socialdepartementet som skickat ut förslaget till en rad myndigheter och organisationer för att få kommentarer och synpunkter. Förebilderna för en regionbildning i Norrbotten är Region Skåne och Västra Götaland.

Norrbottensmoderaternas försök att stoppa Region Norrbotten var förgäves, anser Mattias Karlsson, som är oppositionsråd i Landstinget.

– Vi tror att man tappar fokus på de viktiga frågorna inom hälso- och sjukvården. Istället flyttar man fokus till andra frågor som kollektivtrafik och regional utveckling som funkar bra idag på Länsstyrelsen, säger Mattias Karlsson.

Moderaterna är det starka partiet i alliansregeringen och motståndare till regionbildning, men i och med att de andra partierna både i länet och i regeringen vill annat, så finns en majoritet för att göra landstinget till ett större maktcentrum och ombilda det till ett regionfullmäktige med en regionstyrelse.

– När det finns en majoritet då måste man till slut vika ned sig och det är väl det man har gjort nu, kommenterar Mattias Karlsson.

Enligt förslaget ska verksamhet, personal och pengar på Länsstyrelsen föras till Landstinget när Region Norrbotten bildas.

Faktaruta: Regionalt utvecklingsansvar

  • Att utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling.
  • Att besluta om bidrag för regional projektverksamhet.
  • Att upprätta en länsplan för regional trafikinfrastruktur.
  • Att fatta beslut om regionala företagsstöd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".