Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renskötande kvinnors livsvillkor granskas i examensarbete

"En frustration över att inte vara delaktig i renskötseln"
0:51 min
Renskötare driver renar över ett sund i Norge. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix

Ett examensarbete i psykologi ska nu lyfta fram kvinnans situation och livsvillkor inom renskötseln.

Det är psykologistudenterna Sofia Näckter och Maria Karlsson som har tagit initiativet.

– Det handlar om kvinnor som älskar sitt liv, och som älskar renskötseln. Samtidigt finns en frustration över att inte vara helt delaktig, säger Maria Karlsson.

Examensarbetet bygger sig på 13 kvinnor som har renskötseln som mittpunkti livet. En vardag som kan upplevas som mansdomineradd, där männen upplevs ha en tydligare roll i sysslorna än vad kvinnorna har.

Det är inte den fysiska delen som upplevs en frustrerande, utan de oskrivna reglerna och normerna inom renskötseln.

– De här berättelserna säger att kvinnorna känner att de får jobba mycket hårdare för att skaffa sig en ställning inom renskötseln, säger Sofia Nekter.

Psykologistudenterna har sedan tidigare upplevt att det finns bristande kunskaper vad gäller renskötseln. Med examensarbetet om kvinnors livsvillkor som renskötare vill man lyfta fram kvinnornas del i renskötseln, något som inte tidigare har uppmärksammats. Arbetet ska slutligen bli en del av forskningsprojektet Renskötarens hälsa. I sommar ska arbetet vara klart. Något som båda studenterna ser fram emot.

Reporter: Merethe Kuhmunen, Sameradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".