Gerd Bergman är verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå och bredvid henne Eva Lakso, chef för familjerättssektionen på socialförvaltningen i Luleå. Foto: Malin Winberg

Dubbelt så många barn i familjehem - men inte fler resurser

"Barnen får inte det de behöver"
1:48 min

På elva år har antalet barn i Luleå som måste placeras i familjehem mer än fördubblats. Samtidigt har resurserna stått stilla.

Antalet barn i Luleå som måste placeras i familjehem har ökat från 53 år 2001 till 136 barn år 2012. Men resurserna som arbetar med familjehemsplaceringarna har inte ökat.

Eva Lakso är chef för familjerättssektionen på socialförvaltningen i Luleå. Hon jobbar med alla de barn som varje år behöver flyttas från sin familj till ett familjehem. Enligt Eva Lakso räcker dagens resurser inte till för att sköta processen på bästa möjliga sätt.

– Många av barnen vi möter mår väldigt dåligt idag. De har gått igenom väldigt mycket och har ett tungt bagage att bära. Forskning visar att de har sämre hälsa och att det generellt går sämre för de här barnen i skolan, säger Eva Lakso.

Det mest tragiska som skulle kunna hända är att barn far illa i familjehem. De kommer från en miljö där de inte haft det bra, vi tar hand om dem och sedan ve och fasa om det inte skulle fungera bra. Vi har många familjehem som är helt fantastiska, men vi behöver bli bättre. Tillägger Eva Lakso.

Från och med årsskiftet skärpte regeringen delar av socialtjänstlagen där verksamheten med familjehem räknas in. Regeringen anser att kommunerna inte har skött sitt jobb och ställer nu hårdare krav på hanteringen av bland annat placerade barn i familjehem. Utvecklat stöd till familjerna, bättre utredningar och kontroller av familjerna samt en tydligare struktur på arbetet är några av kraven. Eva Lakso säger att dagens resurser inte räcker till för att leva upp till de nya kraven.

Frågan har lyfts till förvaltnings och politisk ledning. Medan de diskuterar hur medlen ska fördelas mellan respektive förvaltning har Gerd Bergman, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå, försökt göra det bästa av situationen.

– För att i år förstärka något har vi omfördelat resurser inom avdelningen, säger Gerd Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".