Sylvia och Paul Hadders, Saivomuotka. Foto: Lars-Ola Marakatt/ SR Sameradion

Norrbottniska fritidshus attraktiva

Störst ökning av utländskt husägande i norra Sverige
1:41 min

Förra året ökade det utländska ägandet med nästan 20 procent i Norrbotten, och 10 procent i Västerbotten. Det är högt över riks-snittet.

Och finns det inga stugor att sälja, så köper man gärna hus – som till exempel Sylvia och Pauls Hadders från Schweiz gjorde

– Det här är idealiskt för oss, vi är ute efter lugnet, säger Sylvia Hadders, som för två år sedan köpte hus i Saivomuotka, i nordligaste delarna av Kiruna kommun.

I Sverige ägs 36 000 fritidshus av utlänningar. De flesta stugorna ägs av danskar, tyskar och norrmän. Sedan år 2000 har det utländska ägandet ökat med 98 procent. Sylvia och Paul Hadders köpte huset i Saivomuotka genom en annons på nätet.

De är i Saivomuotka tre gånger per år för att komma bort från stressen i Schweiz. Huset köpte de för 230 000, ungefär fem av Sylvias månadslöner. Paul kallar det skämtsamt för en bilaffär. Och de gillar Saivomuotka så mycket att de kan tänka sig att bosätta sig här vid pensionsdags.

– Här kan man ju inte göra sig av med pengar. Det finns inget här, det är ett billigt liv, säger Paul Hadders.

– Om jag hade haft tillräckligt med pengar, skulle jag stannat här, säger Sylvia Hadders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".