Monica Carlsson (V) landstingsråd i Norrbotten på väg till stugan med barnbarnet Devin. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.
Region Norrbotten

"Centralmakten vet inte vad det handlar om"

"Jag är övertygad om att vi bättre ser de problem och möjligheter som finns"
1:27 min

Lokalt valda politiker är bättre lämpade än centralmakten att fatta besluten om hur länet ska utvecklas. Det säger landstingsrådet Monica Carlsson (V) inför bildandet av Region Norrbotten.

Monica Carlsson är en av de politiker som vill se ett Region Norrbotten, något hon ser stora fördelar med.

– Jag är övertygad om att vi bättre ser de problem och de möjligheter som finns i Norrbotten. Norrbothniabanan är bra ett bra exempel på att centralmakten inte vet vad det handlar om, säger Monica Carlsson.

Det finns nu ett klart förslag från Socialdepartementet till hur det ska gå till när ansvaret för den regionala utvecklingen flyttas från Länsstyrelsen till Landstinget. Enligt förslaget ska den nya regionen bland annat fastställa en strategi för länets utveckling, en länsplan för regional trafikinfrastruktur och fatta beslut om regionala företagsstöd.

Monica Carlsson ser inte längre något som hindrar att Region Norrbotten bildas.

– Nä, det gör jag faktiskt inte, säger hon.

Det blir i landstingsvalet 2014 som väljarna ska utse de politiker som inte bara ska syssla med sjukvårdsfrågor utan även ta större ansvar för länets utveckling. Monica Carlsson säger att partierna redan nu funderar på om och i så fall hur den politiska strukturen måste anpassas.

– Bör vi göra förändringar som bättre passar till de nya uppgifterna eller hur blir det, frågar hon sig.

Det går inte att utesluta att politiker med annan profil än idag kommer att kandidera i landstingsvalet 2014.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".