Foto: Per-Anders Jonsson.
Jokkmokk

Avverkning av fjällnära skog i Kvikkjokk kan stoppas

Allra högsta instans, dvs Högsta förvaltningsdomstolen, kommer att pröva om miljöorganisationer har rätt att överklaga beslut kopplade till skogsvårdslagen i ett mål som rör den fjällnära skogen vid Änok nära Kvikkjokk.

Fallet rör en avverkning av ett skogsområde i Jokkmokks kommun - den fjällnära skogen vid Änok-deltat nära Kvikkjokk som enligt Naturskyddsföreningen är ett riksintresse med flera hotade arter.

Skogsstyrelsen gav för 2011 markägaren rätt att avverka skogen.

Och Naturskyddsföreningen som överklagade detta vann först i förvaltningsrätten, men kammarrätten revs sedan upp beslutet på formella grunder. Rätten ansåg att en miljöorganisation som Naturskyddsföreningen inte hade så kallat talerätt i målet.

Det är detta som den högsta instansen ska pröva nu.

Naturskyddsföreningen pekar på internationell lagstiftning när det gäller miljöskydd och anser att man har så kallad talerätt när det gäller skyddsvärda naturresurser som skog och mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".