Hans Norén är Svenska turistföreningens områdeschef i Kirunafjällen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Nix till att betala med kontokort i fjällen

"Vi sitter i en lite taskig situation"
1:31 min

Sedlar och kronor kan vara bra att packa med när du ska på skidtur i fjällen. Det är nämligen inte längre möjligt att betala med kontokort i Svenska turistföreningens fjällstugor.

– Vi sitter i en lite taskig situation med tanke på att det nu måste vara chip och pin om man har kort. I våra fjäll här uppe har vi inte täckning och då kan vi inte dra kort med chip och pin, säger Hans Norén som är områdeschef för STF i Kirunafjällen.

Tidigare har det gått att betala med kort i fjällstugorna, men förändrade regler gör att dagens bankkort kräver mobiltäckning.

– Då måste vi gå tillbaka till en föråldrad grej, att köra med kontanthantering. Det är enda sättet, eller att förbetala innan man går ut till fjälls, säger han.

Vad ska man göra om man kommer till stugan utan kontanter?

– Då kliver man in och bor ändå. Vi kan fakturera i efter hand eller att man väljer att betala in på plusgiro när man kommer hem.

Däremot går det att betala med kort på fjällstationerna, till exempel i Kebnekaise och Saltoluokta.

Hans Norén hoppas att det ska också vara möjligt i fjällstugorna i framtiden.

– Under den här tiden kommer jag försöka få till lösningar med satellitkommunikation så att vi kan ta kort. Förhoppningsvis har vi en lösning till sommarsäsongen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".