Foto: Scanpix
Norrbotten

Lägre elförbrukning under Earth hour

Under Earth hour på lördagskvällen mellan klockan 20.30 och 21.30, då många kommuner och privatpersoner släckte lamporna, minskade effektuttaget och därmed energiförbrukningen i Vattenfalls elnät uppger bolaget.

Earth hour är en miljömanifestation som går ut på att släcka ljuset i en timme för att visa sitt engagemang för miljön, i år deltog cirka 150 länder i hela världen.

Hos Vattenfall märktes timmen i ett minskat effektuttag, men hur många som släkte lamporna och vilken effekt uppmaningen att släcka ner hade går inte att säga exakt.

– Man kan säga att den är tillräckligt för att ha gett ett visst utslag, säger Robert Pletzin pressekreterare på vattenfall till TT.

Hur stor den är kan han inte svara på exakt.

– Man kan säga att den är tillräckligt för att ha gett ett visst utslag. Det som verkat i motsatt riktning är att det är rätt kallt ute, så det kanske har haft en påverkan i andra vågskålen, säger Robert Pletzin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".