1 av 2
Rigmor Lundman och Elisabeth Marklund, ungdomsmottagningen i Piteå.
2 av 2

Gratis preventivmedel för unga är bra

"Ibland är det så att man måste prova sig fram"
1:29 min

Nu är det drygt ett år sen som Landstinget i Norrbotten beslutade att alla tjejer och unga kvinnor i länet ska få gratis preventivmedel. Det vill säga att oavsett om de väljer p-piller, p-stav, spiral, kondomer eller något annat preventivmedel, så är det gratis.

Införandet av gratis preventivmedel Och det här är bra, tycker barnmorskorna på ungdomsmottagningen i Piteå:

– Man vågar prova och ger det en chans, säger Elisabeth Marklund.

Hon märker att hormonspiraler blivit ett polulärt alternativ för de unga kvinnor som får biverkningar av p-piller. En hormonspiral kostar 1 100 kronor och det är mycket pengar för många. Nu har tjejerna råd att prova sig fram till ett preventivmedel som passar bra och därmed minskar också risken för att de inte använder något preventivmedel alls, eller gör abort.

I väntrummet ligger ett stort fat med olika slags kondomer, även de är gratis. Syftet med kondomerna är dubbelt, säger barnmorskan Rigmor Lundman:

– Många tänker kanske att det är främst det här att inte bli gravid, men det största syftet med kondom idag är ju faktiskt att inte bli smittad av känssjukdomar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".