1 av 4
Helikopter 10 flyger över F21 i Luleå. Foto: David Carr
2 av 4
Kapten Martin Kemi från Pajala kom tillbaka till Norrbotten för en vecka sedan. Civilanställda Kajsa Ljungberg har varit borta i 39 veckor och kom tillbaka för en månad sedan. Foto: David Carr/Sveriges Radio
3 av 4
En av helikoptrarna lastas ut. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
4 av 4
I väntan på att helikoptrarna ska lastas ut ur transportflygplanet. Foto: David Carr/ Sveriges Radio

Sjukvårdshelikoptrar återvände från Afghanistan

Helikopterinsats i Afghanistan avslutad
1:40 min

Nu har helikopterskvadronen från Luleå avslutat sin insats i Afghanistan, där man under två år haft i uppdrag att evakuera och transportera skadade soldater och civila. 

Igår landade ett transportflyg med de två helikoptrar som har använts på F 21 i Luleå. En som var där och tittade var kapten Martin Kemi från Pajala som själv kom tillbaka till Norrbotten för en vecka sedan.

– Det är alltid skönt att komma hem till Sverige och till Norrbotten framför allt. Till vårvintern och det härliga vädret nu, säger han.

Martin Kemi är en av alla officerare från helikopterskvadronen i Luleå som nu är tillbaka från Försvarsmaktens tvååriga insats i norra Afghanistan.

Insatsen är nu avslutad och av de 44 norrbottningar som har varit med är den största delen nu tillbaka i länet. En av de är civilanställda Kajsa Ljungberg från Råneå, som har varit borta i sammanlagt 39 veckor, och som har lagt märke till en hel del skillnader mellan Sverige och Afghanistan.

– Det är ju ganska bekvämt i vårt land. Det är väl den största skillnaden. Att vi är ganska bortskämda, säger hon.

Det har också funnits fördelar med att piloterna har utbildats i Norrbotten, trots att vädret mellan länderna skiljer sig enormt. För till exempel när helikopterpiloterna hamnar i snörök i Sverige så påminner situationen mycket om när man flyger i extremt mycket damm i Afghanistan.

- Ja givetvis är det en fördel. De piloter vi har som har flugit där nere är jättevana fjällflygpiloter, säger han.

De två sjukvårdshelikoptrarna som landade på F 21 markerar slutet av den tvååriga insatsen där man har haft 82 uppdrag och transporterat drygt 90 patienter. Man tror sig också ha räddat flera soldaters liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".