1 av 2
Nu har ännu ett steg i Kiruna stadsflytt klubbats av politikerna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Den nya stadskärnan ska bland annat rymma ett badhus, ett nytt stadshus och en bredare huvudgata. Foto/illustration: White

Ja till Kiruna 4-ever

"Bara en röst emot förslaget"
1:27 min

Nu står det klart att Kiruna kommun väljer att gå vidare med det vinnande förslaget "Kiruna 4-ever"  när det handlar om att planera stans nya centrum. Sent på tisdagen klubbades beslutet av kommunfullmäktige.

– Det känns bra. Det är klart att det fortfarande finns funderingar, men det var en väldigt bred majoritet med bara en röst emot detta förslag, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson(S) som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Vad händer nu?

– Nu kan vi sätta igång att jobba konkret med en utvecklingsplan och det första som händer är att stadshuset ska stå på plats. Men vi hoppas och kommer att jobba intensivt för att när stadshuset är klart 2016, så ska vi också ha annat bredvid. Det finns de som vill bygga hotell och bostäder. Nu kan vi dra igång jobbet på allvar, säger Kristina Zakrisson.

Efter ett par timmars livlig debatt stod det klart att kommunen hade valt att satsa på det vinnande förslaget i arkitekttävlingen, som presenterades för ett par veckor sedan.

31 personer röstade för, en röstade emot och det var Miljöpartiet som inte vill flytta staden. Tre personer lade ner sina röster och de var alla centerpartister.

Gunnar Selberg i Centerpartiet förklarar varför.

– Dels vill vi inte bromsa det här genom att rösta nej eller försöka återremittera. Men de har ju inte tagit de nödvändiga förhandlingarna om hur vi ska säkerställa att den här processen verkligen blir av. Nu fattar de beslut om en stadsomvandling som vi inte vet om det finns kapital till. De skulle ha varit klara med LKAB-förhandlingarna, att LKAB ska betala omvandlingen och garantera att hyrorna inte går i taket, säger han.

Arkitektbyrån White ligger bakom "Kiruna 4-ever". Förslaget var det vinnande bidraget i en arkitekttävling med olika bidrag om vart staden ska flyttas och hur den ska se ut i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".