1 av 5
Starten har gått. Längs banan fanns föräldrar och personal som följde barnen från Tallrotens förskola I ur och skur, i Luleå. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
2 av 5
Theodor får nummerlappen av Carina Mattila. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
3 av 5
Theodor 3 år väntar på starten i Barnens Vasalopp. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
4 av 5
Mångsbodarna. En av de klassiska kontrollerna i Barnens Vasalopp. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
5 av 5
Alla barn som åkte skidloppet fick en egen guldmedalj. Här är det förskoleläraren Berit Malmberg som hänger en medalj runt halsen. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
LULEÅ

Barnens Vasalopp i strålande solsken

"Det är roligt att åka skidor"
2:22 min

Igår avgjordes Barnens eget Vasalopp på stadion Kronan i Luleå. Det var Tallrotens förskola, I ur och skur som avslutade sin skidsäsong med barnens eget skidlopp.

Barnen som är mellan 3-6 år åkte runt ett spår på ungefär 300 meter, men först gällde det ju att ta sig från förskolan till skidstadion. En promenad som bjöd på många spännande upptäckter. Sedan var det dags att spänna på sig sina skidor.

– Nummer 19, blir det bra, undrade förskoleläraren Carina Mattila när hon fäste nummerlappen på Theodor.

Barnens åkte i sin egen takt och på plats vid skidstadion fanns även en hel del föräldrar som följde runt längs spåret. Längs banan fanns också de klassiska kontrollerna som Mångsbodarna, Eldris och Evertsberg.

– Det är en tradition inom förskolan, men sedan så åker vi rätt så mycket skidor med barnen under året. Det blir därför också en bra avslutning på skidsäsongen, berättade förskoleläraren Berit Malmberg.

Samtidigt lyfter hon fram skidåkningens betydelse för barnens hälsa, men framförallt att det är kul.

– Vi har ju roligt, säger Berit Malmberg.

Elsa och Emelie som precis hade kommit i mål konstaterade kort och gott att det var roligt att åka skidor och att få åka långt.

Var det något som var jobbigt?

– Nä, det var bara kul, säger Elsa.

Alla barn som åkte fick också en helt egen guldmedalj med texten "Barnens Vasalopp".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".