Entreprenadföretagaren Patrik Snell har krav som är högre är 2,6 miljoner kronor. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Northland resources rekonstruktion

Halvt löfte om pengar vid årets slut

Skulder på över 560 miljoner
1:27 min

Northland Resources och bolagets rekonstruktör har lagt ett förslag till dem som har fordringar understigande 2,6 miljoner kronor, att de ska få betalt förutsatt att de kan vänta till årets slut. Hur det blir med de större fordringsägarna är oklart.

Det Northlandgruppen och rekonstruktören Lars Söderqvist föreslår är att alla entreprenörer och i sammanhanget små fordringsägare ska ha is i magen och vänta på sina pengar till den sista december i år.

I praktiken ska de agera bank under tiden som förhandlingarna om långsiktig finansiering av gruvprojektet pågår - allt för att skynda på rekonstruktionsprocessen.

I brevet står också att fordringsägarna inte kan räkna med att få några pengar i december om förhandlingarna om den långsiktiga finansieringen misslyckas.

Hittills är den långsiktiga finansieringen inte klar men utsikterna att nå en uppgörelse anses goda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".