Entreprenadföretagaren Patrik Snell har krav som är högre är 2,6 miljoner kronor. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Pajala

Northland: Halvt löfte om pengar vid årets slut

Northland Resources och bolagets rekonstruktör har lagt ett förslag till dem som har fordringar understigande 2,6 miljoner kronor, att de ska få betalt förutsatt att de kan vänta till årets slut. Hur det blir med de större fordringsägarna är oklart.

Det Northlandgruppen och rekonstruktören Lars Söderqvist föreslår är att alla entreprenörer och i sammanhanget små fordringsägare ska ha is i magen och vänta på sina pengar till den sista december i år.

I praktiken ska de agera bank under tiden som förhandlingarna om långsiktig finansiering av gruvprojektet pågår - allt för att skynda på rekonstruktionsprocessen.

I brevet står också att fordringsägarna inte kan räkna med att få några pengar i december om förhandlingarna om den långsiktiga finansieringen misslyckas.

Hittills är den långsiktiga finansieringen inte klar men utsikterna att nå en uppgörelse anses goda.

Gruvbolaget Northland Resources är under rekonstruktion och bolagets skulder uppgår till över 560 miljoner kronor och berör 350 företag.

Patrik Snell driver ett entreprenadföretag i Pajala som bland annat hjälper till med att krossa malmen. 

– Ja vi har fått information om hur det ska kunna lösa för oss fordringsägare. Jag har förhoppningar om att det blir en lösning i år.

Men vad händer med fordringsägare som har större skulder? Sju företag har fordringar på mer än tio miljoner kronor. De sju företagen står också för 85 procent av de totala fordringarna.

Även Patrik Snells skuldfordran hamnar över spärren på 2,6 Miljoner kronor:

--Våra fordringar ligger på drygt 3 miljoner kronor så vi vet egentligen inte hur det kommer att lösa sig. Det kanske är så att man har en annan lösning för dem som har en större fordring, kanske den lösningen sträcker sig längre än årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".