Samisk kultur för mellanstadieelever i ny föreställning

Barnföreställning vill sprida kunskap om samer
1:01 min

Just nu turnerar föreställningen "Sapmi – mitt land i landet" runt om i landet. Upphovsmännen bakom föreställning vill sprida kunskap om samisk kultur till mellanstadieelever.

"Sapmi – mitt land i landet" är en dans-, jojk- och berättarföreställningen som Simon Issat Marainen och Fanny Kivimäki har tagit fram tillsammans.

– Idén kom för två år sedan när läroplanen ändrades i skolan och då man skulle lära sig mycket mer om samerna konkret och då kände vi att det är dags att vi gör en föreställning, säger skådespelerskan Fanny Kivimäki.

Hittills har förställningen visats i Göteborg och Lidköping och Fanny Kivimäki vill gärna komma uppåt i landet och visa föreställningen.

– Kiruna Musik- och teaterförening är intresserad av att köpa in föreställningen och kommunen också. Men tyvärr verkar vi inte få napp inom skolans värld. Jag är säker på att lärarna är intresserade men vi har inte lyckats sälja in den till de som köper in.

Föreställningen hade premiär den åttonde mars och under en vecka visades den tio gånger och ungefär 700 barn har sett föreställningen.

– Det har varit väldigt positiv respons. Både lärare, arrangörer och elever har varit jätte glada för att få se den här föreställningen och de tycker att de har fått med sig otroligt mycket till att fortsätta arbeta om samerna i skolan.

Till hösten forstätter föreställningen turnera och Fanny Kivimäki ska nu börja sälja in den.

– År 2014 är vi inbjudna till Umeå, kulturhuvudstadsåret och Norrlandsoperan, som också vill vara med och samproducera den här föreställningen.

Reporter: Johanna Huuva, Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".