Landshövding Sven-Erik Österberg. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Landshövdingen besökte Kiruna för att prata stadsflytt

"Det är ju en rad olika riksintressen som krockar här"
1:31 min

Den nya landshövdingen Sven-Erik Österberg fortsätter sin resa genom länets kommuner.

Vid besöket i Kiruna utlovade han ett närmare samarbete mellan länsstyrelsen och kommunen i frågor som rör stadsflytten.

– När man åker till Kiruna är det oundvikligt att prata om stadsflytten och hur man ska hantera utmaningarna som finns, säger han.

Sven-Erik Österberg säger att kommunen och länsstyrelsen under besöket i Kiruna har kommit överens om att ha ett väldigt nära samarbete i frågor som rör stadsflytten.

– Vi har bildligt talat tagit i hand på att nu måste alla göra sitt bästa för att det här ska kunna ros i hamn, säger Sven-Erik Österberg och fortsätter:

– Det är ju en rad olika riksintressen som krockar här och det är klart att länsstyrelsen som myndighet har ett bevakande på olika sätt. Att då föra dialogen samtidigt som planerna dras upp, att göra det samtidigt, i stället för att lägga synpunkterna när planen är klar. Att man är med redan från början i det här samarbetet är ett sätt att snabba upp processen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".