Lars-Åke Mukka i Kiruna förvånas över Socialstyrelsens beslut. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Socialstyrelsen: Flytten av centraloperation hotar inte patientsäkerheten

"Vi kommer fortsätta driva frågan"
1:19 min

Socialstyrelsen som har granskat stängningen av centraloperation vid Kiruna sjukhus avslutar ärendet. Lars-Åke Mukka i Aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande, är förvånad.

– Jag tycker det är förvånade ur den synpunkten att de åtgärder som landstinget har presenterat, där man har tyckt sig höja patientsäkerheten är ju de facto sedvanliga utbildningsinsatser som man gör på all personal, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte att Socialstyrelsen har fattat rätt beslut i den här frågan. Vi kommer att fortsätta vår kontakt med Socialstyrelsen och skicka in mer material, säger Lars-Åke Mukka.

Socialstyrelsen lägger ner ärendet med motiveringen att landstinget har redovisat vad det gör för att höja patientsäkerheten.

Landstinget har till exempel visat på att det har byggts en helikopterplatta i Kiruna och att två sjuksköterskor arbetar två dagar per vecka i Gällivare som narkossjuksköterskor för att upprätthålla kompetensen.

Socialstyrelsen betonar också att det är viktigt att landstinget ser till att fortlöpande bedöma och följa upp verksamheten.

Men Lars-Åke Mukka har inte gett upp sin kamp.

– Vi fortsätter givetvis att driva på frågan, så gott vi kan, för Kiruna måste få ett sjukhus värt namnet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".