1 av 2
Mats Gunnarson och hans son passade på att njuta av skidåkningen i Kåbdalis innan alla andra gäster anländer för att fira påsk. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio Norrbotten
2 av 2
Olov Gunnarstedt, verksamhetsansvarig för skidanläggningen i Kåbdalis. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio Norrbotten
Norrbotten

Fullbokat och dyrare boende i fjällen under påsken

"Måste ta betalt"
1:24 min

Flera av dom stora skidanläggningarna i länet har fullbokat boende under påskhelgen.

I och med detta passar många av verksamheterna på att höja priserna på boende och liftkort, vissa mer än andra. I Kåbdalis höjer man priset på boendet med nästan det dubbla.

Olov Gunnarstedt sköter verksamheten i Kåbdalis tillsammans med sin bror. Han säger att det är naturligt att höja priserna när efterfrågan är stor:

 – När man har fullt med folk måste man ta betalt. Det är skillnad jämfört med november, december då vi har nästan halv tomt. Det är en del träningsgrupper som är här då, men man motiverar priset efter tillgång och efterfrågan. Säger Olov Gunnarstedt.

Olov Gunnarstedt har aldrig fått frågan om varför de höjer priserna med nästan det dubbla under påskhelgen.

 – Det finns en acceptans helt enkelt, säger Olov Gunnarstedt.

En av besökarna är Mats Gunnarson. Han säger att han förstår att anläggningen höjer priserna under storhelger som påsk och sportlov.

 – Det är en tuff bransch och på några få månader ska de få in pengar för hela året. Jag förstår att de måste ha olika priser under olika tider på året, men det är synd för de familjer som inte har råd att åka. Det blir lite av en klassfråga. Säger Mats Gunnarson.

Mats Gunnarson avslutar med att säga att anläggningarna skulle kunna tjäna på att ha lite enklare boenden så att fler kunde komma och utnyttja backarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".