Foto Björn Larsson Ask/SCANPIX

Utländskt spioneri i Norrbotten

"Vissa saker är ju väldigt viktiga att skydda"
1:07 min

Säpo bekräftar för P4 Norrbotten att andra stater bedriver underrättelseverksamhet i norra Sverige. Intresset finns inom flera områden, särskilt teknik och vetenskap samt politik.

När företag spionerar på varandra är det en fråga för den vanliga polisen, men när en annan stat samlar information hamnar det på säkerhetspolisen Säpos bord.

När det gäller de norra delarna av Sverige har Säpo de senaste åren noterat att andra länder bedriver underrättelseverksamhet här och att intresset finns inom flera områden, särskilt teknik och vetenskap samt politik.

Det är säkerhetspolisens ansvar att förebygga och avslöja spioneri mot svenska företag i de fall en annan stat står bakom spioneriet och om avsikten är att få tillgång till uppgifter som kan skada svenska intressen eller rikets säkerhet.

Säpo avböjer att medverka i P4 Norrbotten, men det finns flera företag i Norrbotten som har forskning med spetskompetens och ett av dem är LKAB där Göran Heikkilä är säkerhetschef:

– Det finns saker som vi ha anledning att skydda, till exempel sån't som vi har utvecklat själva, säger Göran Heikkilä, som varken vill bekräfta, dementera eller ge nån information om hur det faktiskt ser ut när det gäller dataintrång och industrispionage.

– Vi har i alla fall inte haft anledning att polisanmäla, säger Göran Heikkilä.

Samma förhållningssätt har de flesta företag, som har egen forskning - att berätta är som att öppna skafferidörren.

LKAB har regler för vad besökare får se och höra. Företaget har också brandväggar och andra sätt att skydda information i datanätverken. Processtekniska datasystem är helt slutna och saknar kontakt med Internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".