Sökande till Teaterhögskolan hösten 2013 väntar på sin tur. Foto: Malin Winberg
Teaterhögskolan

En tuff utbildning i en tuff bransch

"Det känns som att teater kan påverka"
1:16 min

Idag startar uttagningarna till höstens skådespelarutbildning på Teaterhögskolan i Luleå. Rekordmånga har sökt i år, 600 personer, vilket motsvarar en ökning på 50 procent jämfört med föregående år.

Endast åtta av de 600 sökande blir antagna till utbildningen som innebär tre års studier mot en bransch med brist på jobb.

Mohammad Arvan är en av de sökande. Han säger att kring 98 % av alla de examinerade från teaterhögskolorna i landet står utan jobb, men han säger också att man måste tro på sig själv och veta vad man vill berätta.

– Jag älskar det här, jag älskar att förmedla något till en publik och framförallt vill jag påverka. Det känns som att teater kan påverka mycket i samhället. Säger Anna Lundqvist, ytterligare en sökande på plats i Luleå idag.

Många sökande säger att det gäller att behålla lugnet, att fokusera på sig själv och sin prestation. Med 1,4 % chans att knipa en av de åtta platserna gäller det att leverera så bra man bara kan.

Elida Karlsson, 18 år, går tredje året på gymnasiet där hon studerar teater. Till skillnad från många som går ut gymnasiet så vet hon precis vad hon vill göra efter studenten.

– För mig är det självklart att jag ska jobba med teater. Det är berättandet, att få ta del av andra människors liv som är så häftigt. Man har ju inte så stor chans att gå vidare, men jag hoppas på att chanserna ökar tack vare min talang, säger Elida Karlsson.

Nu pågår de första uttagningarna som består av två faser och fas ett starade idag. De som går vidare från fas 1, genomför ytterligare prov i juni och därefter väljs de nya skådespelarstudenterna ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".