1 av 3
Statsminister Fredrik Reinfeldt anländer till Nova industri med sina livvakter. Foto: David Carr/Sveriges Radio
2 av 3
VD:n Hans Andersson gav statsministern en rundtur i verkstaden. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
3 av 3
Snittar med Kalix löjrom fanns framdukade inför besöket. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
KALIX

Fredrik Reinfeldt besökte Kalixföretag

"Som vilken människa som helst"
1:34 min

Mekanikföretaget Nova industri i Kalix är ett av stoppen på hans Sverigeresa där han besöker små och stora företag för att höra mer om hur de ser på framtiden och tillväxten.

Heikki Laitinen var en av alla som jobbade i verkstaden på företaget Nova Industri minuterna innan statsministern kom.

– Han är väl som vilken människa som helst, kanske. Sen vet jag inte, det är väl kul, säger han.


Fyra personer i företaget skulle få träffa statsministern över en kopp kaffe och prata om hur man ser på framtiden, tillväxten och konjunkturen. En av dem var VD:n Hans Andersson.

– Det känns väldigt spännande, säger han.

Har du något speciellt som du vill förmedla till statsministern?
– Vikten av att ha bra utbildningar på orten för sina företag som finns och vill växa.

Och så kom så statsministern tillsammans med ett antal säkerhetsvakter bland annat. Runt fikabordet satt de sedan och diskuterade situationen i Kalix inför en ivrigt fotograferande journalistkår. Och under pressträffen efteråt beskrev Fredrik Reinfeldt sin bild av Norrbotten i dag.


– I ett Sverige som ju känner av att det är kris i Europa, så har Norrbotten haft en utveckling som byggt på den globala ökade efterfrågan på mineraler som har inneburit att gruvnäringen har dragit Norrbotten i en mer positiv riktning jämfört med en del övriga delar av industrin runtom i Sverige.

Du befinner dig i en kommun och ett län som traditionellt sett är väldigt socialdemokratiskt, varför ska norrbottningarna rösta på alliansen?
– I grunden hoppas jag att de gillar vår politik att det nu lönar sig bättre att arbeta i Sverige och att det är vi som är säkrast på att skapa förutsättningar för jobb och företagare att utvecklas i hela Sverige, och också i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".