Försäkringskassan i Luleås verksamhet utökas. Foto: Jessica Gow/ Scanpix
Norrbotten

Statlig praktik för funktionsnedsatta

Under tre år ska minst 500 personer med funktionsnedsättning få praktikplats inom Försäkringskassan. Praktiken är en del av regeringens uppdrag till Arbetsförmedlingen att starta ett praktikantprogram på de statliga myndigheterna för personer med funktionsnedsättning.

Försäkringskassan har idag redan med en stor del av gruppen som kunder. Praktikplatserna på myndigheten är ett sätt att både stötta personer med funktionsnedsättning men också en möjlighet att öka Försäkringskassans kunskap och förståelse, står det att läsa i ett pressmeddelande på Försäkringskassan på sin hemsida.

Under våren kommer de första praktikanterna att få börja, ett 20-tal personer som börjar på försäkringskassans huvudkontor. Praktiktiden är sex månader.

- Det här är viktigt både för Försäkringskassan och de som ska vara hos oss under den här perioden. Deras unika kunskaper och erfarenheter kommer att hjälpa oss att utveckla myndigheten och få ökad förståelse som vi sen kan bära med oss i våra kundmöten. Praktikanterna får samtidigt större möjlighet att komma in i arbetslivet, säger Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör.

Idag finns omkring 100 000 personer som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att starta ett praktikantprogram på de statliga myndigheterna för den här gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".