En pacemaker. Foto: Michael Conroy/Scanpix
NORRBOTTEN

Kö till pacemaker kan minska rejält

"Det är en glädjens dag för oss hjärtsjuka"
1:03 min

Köerna för att få en pacemaker kan minska rejält. Detta då Sunderby sjukhus ska öppna en ny operationssal för pacemakeroperationer och samtidigt satsar på att utbilda sjuksköterskor.

Man kan dela upp patienter i två olika grupper. Den ena gruppen består av patienter som redan befinner sig på sjukhuset och är i mer akut behov av en pacemaker. Idag kan de få vänta i uppemot sex-sju dagar innan operation.

Den andra gruppen består av patienter i länet som dagligen väntar på att få en pacemaker. En lång väntan som kan ta uppemot två månader. Det säger Jan Haupt, överläkare på medicinkliniken på Sunderby sjukhus.

– Ett rimligt mål är att de patienterna som redan ligger inne på sjukhuset inte ska få vänta mer än 1-2 dagar innan operation. För de som väntar en-två månader hoppas vi kunna förkorta väntetiden till bara en vecka, säger Jan Haupt.

Detta är ett glädjande besked för Torild Bodin, ordförande för Hjärt -och lungsjukas förening i Luleå.

– Det känns suveränt. Vi jobbar väldigt hårt i våra föreningar i länet för att vi som är drabbade av hjärt- och lungsjukdom ska få det bättre. Det här är en glädjens dag, säger Torild Bodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".